Selasa, 26 Mac 2013

chocolate filling @ inti coklat

kt entry lepas kan dh cite ada try buat cheese tart with chocolate filling...
ini kesinambungan dr entry ari tu la...
nk tunjuk chocolate filling yg 1st time aku try buat jgk...hu3x
smua 1st time kan...
mst ler 1st time coz xde pengalaman lg...
kt bwh nnt aku sertakan resipi yg telah aku copy n paste dr sini



haaa....kalu ikut resipi mcm kt bwh tu...aku buat dpt sebekas penuh tau...
bukan bekas taufufa...tp besar sikit dr tu...yg tinggi skit bekas nyer...
mcm dlm gambo kt atas tu ler...
tp kt gmbr tu x penuh sbb bnyk yg aku dh guna utk buat inti cheese tart, inti pau, inti donut (mcm dunkin donut n big apple tu) n aku sapu pd roti masa sarapan...mcm gambo kt bwh nih...
nk mkn inti coklat tu mcm mkn choki2 pn sedap...
adib la yg mkn mcm tu...hu3x...
yg aku buat, inti nih boleh tahan smpi 2 mggu dlm peti sejuk...
lps 2 mggu nnt akan tumbuh kulat
tp kalu nk simpan lama lg...setiap 1 mggu aku panaskan semula...
nk buat separuh adunan pn boleh jek....mst cpt abis...xyah panas2kan
 
sapu jek pada roti...sedap.... :)


Bahan-bahan :
250ml susu cair
180ml air suam
125g gula (boleh tambah sedikit jika nak manis)
60g mentega
60g serbuk koko
40g tepung jagung
1 sk esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.
Kacau then tapis kedalam bekas berisi gula.
Kacau dan pekatkan diatas api yg perlahan
Kacau sampai pekat
Campurkan mentega dan esen
Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan